Wij zijn Webdesigner zzp / Webdesign specialist behulpzaam in het direct helpen van starters, ZZP'ers en mkb’ers in verschillende sectoren met hun website, webshop en communicatie
WordPress onderhoud
Voor bedrijven in Medemblik en omstreken
WordPress is een van de meest gebruikte contentmanagementsystemen (CMS) ter wereld en wordt gebruikt om miljoenen websites te maken en te onderhouden. Als eigenaar van een WordPress-website is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te (laten) voeren om ervoor te zorgen dat jouw website soepel blijft werken en veilig blijft voor bezoekers.
Als freelance WordPress webdesigner zie ik regelmatig websites van mijn klanten in Medemblik voorbij komen waarbij het website onderhoud op de een of andere manier een ondergeschoven kindje is geworden. Dat uit zich vaak in updates die niet bijgewerkt zijn, website functies die van ellende uit elkaar vallen, de PHP scripts die nog op een verouderde versie staat of een SSL certificaat die is verlopen.
Op zich hartstikke zonde. Als website eigenaar heb je baat bij een goed werkende website. Uiteraard kan ik je helpen om jouw bedrijfswebsite te onderhouden. Ook denk ik graag mee naar de mogelijkheden om jouw bedrijf goed op de kaart te zetten. In deze tekst bespreken we enkele belangrijke aspecten van WordPress-website onderhoud en geeft ik enkele tips voor het uitvoeren van regelmatig onderhoud.
Spreekt dit je aan? Graag kom ik in contact met je en informeer ik je naar de mogelijkheden.
6 punten waar je rekening mee moet houden bij WordPress onderhoud
Installeer updates en patches
Een van de belangrijkste aspecten van WordPress-website onderhoud is het regelmatig installeren van updates en patches. Dit omvat updates voor de WordPress-software zelf, evenals updates voor thema’s en plug-ins die op de website worden gebruikt. Updates bevatten vaak verbeteringen en beveiligingspatches die helpen bij het voorkomen van beveiligingsrisico’s en het verbeteren van de prestaties van de website. Een keertje een update overslaan kan geen kwaad. Maar zorg ervoor dat je minimaal 4 keer per jaar de nieuwste versies van WordPress, thema’s en plug-ins gebruikt.
Maak regelmatig back-ups
Een back-up van jouw WordPress-website maken is essentieel om te voorkomen dat belangrijke gegevens verloren gaan in het geval van een storing of aanval. Maak regelmatig back-ups van jouw website, bij voorkeur dagelijks of wekelijks, en sla deze op een externe locatie op, zoals op een cloudopslagservice of op een externe harde schijf. Ook zijn er ook tal van plug-ins beschikbaar die het maken van back-ups gemakkelijker maken.
Maar alles goed en wel. Ik ben er van overtuigd dat je backups beter aan de hostingkant goed kunt regelen. Mijn voorkeur gaat altijd uit nara de webhosting van TransIP omdat zij elk uur van de dag automatisch een backup maken van je website. Op deze manier gaat er nooit wat veroren.
Controleer de beveiliging van je website
Het is belangrijk om regelmatig de beveiliging van jouw WordPress-website te controleren om ervoor te zorgen dat deze veilig is voor bezoekers en hackers. Installeer een beveiligingsplug-in, zoals Wordfence of iThemes Security, om de beveiliging van jouw website te verbeteren. Dit omvat het implementeren van wachtwoordbeveiliging, tweestapsverificatie en het scannen op malware en virussen.
Optimaliseer je website voor snelheid
Een snelle website is cruciaal voor het behouden van bezoekers en het verbeteren van de gebruikerservaring. Optimaliseer jouw website voor snelheid door afbeeldingen te comprimeren, onnodige plug-ins te verwijderen en caching te gebruiken. Er zijn tal van plug-ins beschikbaar, zoals WP Fastest Cache en W3 Total Cache, die helpen bij het optimaliseren van de snelheid van de website.
Verwijder onnodige plug-ins en thema’s
Het is belangrijk om onnodige plug-ins en thema’s te verwijderen om de prestaties van de website te verbeteren en de kans op beveiligingsrisico’s te verminderen. Verwijder plug-ins en thema’s die niet langer worden gebruikt of die verouderd zijn. Dit kan worden gedaan via het dashboard van WordPress, onder de secties ‘Plugins’ en ‘Themes’.
Controleer de website tijden het WordPress onderhoud op dode links en fouten
Dode links en fouten kunnen fatale gevolgen hebben voor je website. Controleer deze dan ook goed nadat er (groot) onderhoud aan je website is geweest.